Onbetaalbaar kerstdiner?
Onlangs had ik een gesprek met een vriend van me over de kerstdagen. Mijn agenda wordt altijd vanzelf weer gevuld door de initiatieven vanuit (schoon)familie. Als ik al zelf plannen zou willen maken, moet ik die voor de zomer al kenbaar maken en wel erg sterk in m'n schoenen staan om die ook nog ten uitvoer te brengen. Het juk van de kersttraditie rondom het 'gezellig samenzijn met familie' drukt zwaar op me. Het zou 'vrede op aarde' moeten klinken, maar vaak wordt die vrede verward met 'vreten'. Althans binnen onze familie.
Zo, genoeg over mijn lichtelijke trauma rondom de verplichtingen die bij zo'n feestelijke periode komen kijken. Ik geniet overigens enorm van alle sfeer en gezelligheid deze dagen, dus het is niet alleen maar zurigheid aan mijn kant.

Maar, dat gesprek met die vriend: hij had nog geen plannen. Een fenomeen dat mij als muziek in de oren klonk. Hij vertelde: 'Nou, we zien wel even, we zijn als gezin allemaal lekker vrij, zal wel een luie dag worden en misschien 's avonds dat ene, hoe heet het ook alweer, dat je binnen gaat barbecueën?'

O ja! Gourmetten! Culinair stelt het helemaal niets voor. Je gooit wat in een pannetje, eet ondertussen heel veel stokbrood met kruidenboter, satésaus en huzarensalade. En als hetgeen in je pannetje zat ongeveer gaar is, zit je al bijna vol. Als toetje zo'n chocolade ijstaart, Viennetta. De knulligheid spat er vanaf, evenals het vet dat je na afloop van je gezicht kunt halen.

Bovenstaand klinkt enorm stereotype en ademt burgerlijkheid van de jaren 80. Maar toch... het is een bewezen formule. Het past op ieder budget. Je kunt alle kanten op. Kinderen vinden het vaak leuk, bepaalde vorm van 'zelf doen', het in eigen hand hebben. Hoezo onbetaalbaar dan, zoals de titel doet vermoeden?
Omdat juist die gezelligheid, het samen ongedwongen en met onverdeelde aandacht bij elkaar zijn, niet te koop is. En die momenten zijn schaars, dus koester ze vooral.

Ik kwam nog een leuk filmpje tegen over gourmetten. Allemaal een heel fijne Kerst en een mooi & gezond nieuwjaar gewenst!
Over de schrijver
Reactie plaatsen